Slik ser arbeidsmarkedet i Telemark ut akkurat nå
En statusoppdatering fra august 2024.
Tallene fra august i år viser at det fortsatt finnes muligheter i arbeidsmarkedet, selv om regionen vår står overfor noen utfordringer. Tendensen både her og i resten av landet er likevel færre utlyste stillinger og en økning i antall søkere per stilling i enkelte bransjer.
Ifølge Finn.no har det så langt i år vært en reduksjon på 7,6% i utlyste stillinger på landsbasis. I Telemark er nedgangen enda større med en reduksjon på 8,4%. Når vi sammenligner august i fjor med august i år, ser vi en markant nedgang på hele 25,9%.
- Per august stod 2118 personer helt uten arbeid i Telemark
- 485 deltok i arbeidsmarkedstiltak
- 952 stillinger var tilgjengelige
Bransjetrender i arbeidsmarkedet
Noen bransjer opplever en mer utfordrende tid enn andre. Bygg- og anleggssektoren har hatt den svakeste utviklingen, med færre stillinger og et presset markedet. Samtidig ser vi sterk vekst i andre sektorer, som forskning, utdanning og vitenskap, matvareproduksjon og industri, offentlig administrasjon og helse- og omsorg. Det er et lysglimt for dem som søker jobb innen disse feltene, for her er det stor etterspørsel etter arbeidskraft.
Lokale rekrutteringstrender
Lokalt har det vært en viss bevegelse innen tekniske stillinger, hvor det er flere kandidater som søker seg til nye muligheter. Dette er en positiv utvikling etter to år med lav mobilitet i denne yrkesgruppen. Samtidig meldes det om at økonomifeltet er vanskeligere å rekruttere til, noe som kan skyldes en kombinasjon av økt krav til kompetanse og færre kandidater i markedet.
Hva gjør en arbeidsplass attraktiv?
Ifølge Tekjobb-indeksen er både studenter og arbeidstakere enige om at lønn og betingelser er de viktigste faktorene. Men det er også klare forskjeller. De som allerede er en del av arbeidslivet blir stadig mer opptatt av innflytelse og selvstendighet i arbeidet, faglige utfordringer og ikke minst en god balanse mellom jobb og fritid. For studenter er disse punktene ofte mindre viktige, mens muligheter for personlig og faglig utvikling veier tyngre.
Oppsummering
- Arbeidsmarkedet i Telemark, som i resten av landet, står overfor utfordringer.
- Med færre utlyste stillinger og økt konkurranse, blir det stadig viktigere for arbeidsgivere å tilby attraktive arbeidsvilkår.
- Bransjer som bygg og anlegg sliter, mens sektorer som helse og offentlig administrasjon opplever vekst.
- For kandidater som søker seg til tekniske stillinger er det håp om bedring, mens økonomifeltet kan bli en utfordring å rekruttere til i tiden fremover.
- Arbeidsgivere må derfor være bevisste på hva som tiltrekker både studenter og erfarne arbeidstakere.
Kilder: Nav.no, Finn.no og Tekjobb-indeksen
Trenger du hjelp til rekruttering. Sjekk ut Batne her